Natuur.webBlad.info
Onmisbare informatie over de wereld buiten

Meest bekeken
>Trekvogels in Groningen
>Vogels houden van biologisch
>Loonse en Drunense Duinen grootste zandbak van Europa


Recente artikelen
>Het gras komt terug in het Balgzand
>Vogels houden van biologisch
>Waddenzee heeft rust nodig om te herstellen
>De kadettenlandjes van Blokweer als therapie voor herintreders
>Veenweidegebied verheven tot Nationaal Landschap
>Kinderen en de natuur
>Met groen leef je langer
Alle artikelen


Maatschappelijk verantwoord ondernemen in Noord-Holland

door René de Vos

Fatsoenlijk omgaan met de natuur, met de mensen in je omgeving en met de grondstoffen die je verbruikt; hoe rijmt een ondernemer dat met zijn streven naar winst en continuïteit? Over heel de wereld bewijzen tienduizenden ‘groene’ bedrijven dat het kan. Ook in Noord-Holland groeit het ‘maatschappelijk verantwoord ondernemen’.

Hein Schilder was 23 jaar toen hij in 1932 een timmerbedrijf begon. Nu staat dat bekend als bouwonderneming HSB-Volendam. HSB zet niet alleen complete woonwijken en ziekenhuizen neer: de bouwer draagt ook bij aan de leefbaarheid in de regio. Eigenlijk is dat vanzelf zo gegroeid, maar sinds een jaar of tien staat er een officieel stempel op: Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen ofwel MVO.
De Weidevenne in Purmerend is een typische Vinexlocatie. Dat woord roept beelden op van sombere eenheidsbouw, volstrekte afwezigheid van groen en jarenlang ontberen van voorzieningen. HSB-Volendam is een van de bouwers aan De Weidevenne. Maar HSB is ook de initiatiefnemer tot Weidevenne langs de Melkweg. HSB-directeur Peter van Gerve: “Met de andere bouwers, de projectontwikkelaars, architecten en de gemeente hebben we een fonds gegenereerd voor speel-, sport- en recreatievoorzieningen. Uit dit fonds betalen we ideetjes waarmee deze gloednieuwe wereld warm aangekleed kan worden. Zo verhogen we de kwaliteit van deze leefomgeving. HSB-Volendam is met liefde voorzitter van het fonds; als onderneming dien je immers je maatschappelijke verantwoording na te komen?”

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Alle grote ondernemingen in Nederland en ongeveer de helft van de middelgrote doet iets met dat begrip. In hun doelstelling of mission statement nemen ze nadrukkelijk op dat ze zich om méér bekommeren dan alleen winst en de continuïteit van de onderneming. Mevrouw Brundtland, voorzitter van de VN-commissie Our Common Future, definieerde in 1992 als eerste de verantwoordelijkheid van ondernemers voor grondstofvoorraden, milieu en samenleving. De laatste jaren spoort ook de Nederlandse overheid ons bedrijfsleven aan om netjes met die drie aspecten om te springen.
“Wij noemen het liever maatschappelijk betrokken ondernemen,” zegt Van Gerve. “Onze onderneming is voortgekomen uit en groot geworden door deze gemeenschap. Dat verplicht.” Uit die betrokkenheid komt dan ook heel vanzelfsprekend de bouw voort van een ziekenhuis-dependance als Volendam daar na de rampzalige brand in Het Hemeltje dringend behoefte aan heeft. HSB bouwde het vier keer zo snel als normaal, en zonder winst te rekenen.
“Die ramp heeft vrijwel alle gezinnen in Volendam direct getroffen,” verklaart HSB-directeur Peter van Gerve. “Dat maakt ons extra betrokken. Wij zijn als bouwbedrijf vergroeid met de samenleving hier; 255 gezinnen leven van en voor HSB. Dan moet je als bedrijf je maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. Zonder betrokkenheid ben je een stenenstapelaar, geen bouwer.”

Fatsoenlijk boeren, netjes slachten

Jan Splinter is slager. Zijn winkel heeft hij in het dorp Oosthuizen. Maar de bekendheid van zijn producten – onder het label Waterlant’s Weelde – reikt tientallen kilometers verder. Splinter heeft naam gemaakt als internet-slager; een groot deel van zijn afzet realiseert hij via zijn website. Wie die site met aandacht leest ontdekt nog iets anders; Jan Splinter is een maatschappelijk betrokken ondernemer. Met een warm kloppend hart voor de cultuurnatuur van Waterland, voor de boeren die er kleinschalig vee houden en zeker ook voor de koeien die er vredig staan te grazen, maar uiteindelijk in Splinters vriescellen belanden.
“Mijn branche is aan nogal wat schandalen onderhevig geweest: epidemische dierziekten, dieronvriendelijke productie, dramatische ruimingen. Ik wil dat er achter het vlees dat wij verkopen een verantwoord verhaal zit. Het boeren mag niet ten koste van de natuur gaan, het vee moet met respect opgefokt en tenslotte geslacht worden. En mijn klanten moeten er zeker van kunnen zijn dat ze kwalitatief topproducten kopen.” Splinter gaat zelfs zo ver dat hij voorlichtingsavonden voor zijn klanten geeft. Hij legt niet alleen uit hoe hijzelf onderneemt, maar probeert ook zijn klanten voor maatschappelijk verantwoord ondernemen te winnen.

De boeren in Nederland zijn al bijna een halve eeuw bezig met schaalvergroting om hun bedrijven draaiende te kunnen houden. In Waterland, met zijn kleine drassige perceeltjes en extensieve veeteelt, valt er niks te schaalvergroten. Jan Splinter meende dat dat nadeel omgebouwd moest kunnen worden naar een voordeel. Met vijftig boeren in de omgeving maakte hij afspraken. Zij fokken hun vee milieu- en diervriendelijk. Dus geen kunstmest, geen kunstvoer. Buiten de zomer lopen de dieren vijf maanden lang vrij rond in stallen met stro, waar ze goed kruidig hooi eten.
De dieren worden uiteindelijk met respect geslacht. Ze gaan in alle rust en individueel – dus niet opgepropt in veewagens – naar het slachthuis. Zonder treuzelen worden ze daar snel en netjes gedood. Dat betekent: geen angst, geen stress. Dus ook geen vervuild vlees.
Het zal nog een paar jaar duren voor het fokprogramma de absolute topkwaliteit oplevert die Splinter voor ogen staat. Maar nu al staan restaurants en cateringbedrijven in de rij om te mogen afnemen. “Verleidelijk,” geeft Splinter toe. “Maar ik moet nee verkopen; juist vanwege de formule kan er geen sprake zijn van massaproductie.”

Een groene vorm van promotie
Massaproductie zou Guido Jonkers nou juist wel aanspreken. Mits het om fatsoenlijke producten gaat. De maispen bijvoorbeeld. Tien jaar geleden al uitgevonden, maar nu door Jonkers’ bedrijf  Premium & Promotion Partners (Heemstede) rechtstreeks verbonden met de jongste milieu-organisatie: Adopteer een Kip. De maispen is een ballpoint met een huis dat van mais-granulaat is gemaakt. Anders dan een plastic wegwerp mag-ie in de groencontainer. Dat past goed bij het imago van de kip-adoptie. Wie een kip adopteert helpt mee om diervriendelijke farms te realiseren en tegelijk een betere kwaliteit van consumptievlees te bereiken.
“Voor ons draait alles om verantwoord ondernemen,” zegt Jonkers. “We leven in een wereld met heel veel loze promotie rond ‘lege’ producten. Er is niks op tegen om een goed product met een aansprekende actie onder de aandacht te brengen, maar doe het dan ‘groen’. Dat is de boodschap die wij voor bedrijven hebben. We noemen het Greenmotion in plaats van promotion.”

Volgens Jonkers laten grote ondernemingen als Disney en MacDonalds enorme kansen liggen om maatschappelijk verantwoord te ondernemen en tegelijk hun concern sterker te maken. “Disney scoort enorm met Finding Nemo. Waarom grijpt ze dat succes niet aan om iets geweldigs met het Wereld Natuur Fonds te doen? En waarom leukt MacDonalds zijn Happy Meals op met batterijgeladen technodingetjes? Het kan toch ook iets ‘groens’ zijn?”
Maar het gaat niet alleen om de groten, vindt Jonkers. “Wijzelf zijn iets kleiner, toch proberen we maximaal in mvo-termen te ondernemen. Dus natuurstroom, eerlijke koffie en afvalscheiding. Lijkt marginaal, maar als niemand iets doet wordt de wereld echt niet beter.”

Over de voorbeelden
De drie bedrijven in dit artikel zijn graag bereid meer over hun MVO-activiteit te vertellen.
- Voor informatie over Waterlant’s Weelde surft men naar www.natuurvlees.nl
- Het Volendamse bouwbedrijf is te vinden op www.hsbvolendam.nl
- De adresgegevens van Premium & Promotion Partners bv zijn: postbus 565, 2100 AN Heemstede, tel. 023 547 07 00, fax 023 529 43 99.

(Bron: Landschap Noord-Holland)


zoek
info
contact
rss


Overige webBladen
Nieuw: webBlad over Zwangerschap, met..
>Sterfte baby's rond geboorte
>Zwangere ondernemer moet uitkering krijgen
>Helft pilgebruikers opgelucht bij menstruatie

© 2018 webBlad.info   Free counter and web stats