Natuur.webBlad.info
Onmisbare informatie over de wereld buiten

Meest bekeken
>Trekvogels in Groningen
>Vogels houden van biologisch
>Loonse en Drunense Duinen grootste zandbak van Europa


Recente artikelen
>Het gras komt terug in het Balgzand
>Vogels houden van biologisch
>Waddenzee heeft rust nodig om te herstellen
>Maatschappelijk verantwoord ondernemen in Noord-Holland
>Veenweidegebied verheven tot Nationaal Landschap
>Kinderen en de natuur
>Met groen leef je langer
Alle artikelen


De kadettenlandjes van Blokweer als therapie voor herintreders

door René de Vos

De vrijwilligers van Blokweer hebben een uniek centrum uit de grond gestampt. Op bijna zestien hectare oorspronkelijk boerenland koesteren ze traditioneel landschap en experimenteren ze met waterzuivering. Zorg- en reclasserings-cliënten helpen mee; prima therapie. Toevallig is MAK Blokweer de honderdste vrijwilligersgroep die gesteund wordt door Landschap Noord-Holland.

“Dit zijn oude rassen hoogstam-fruitbomen,” verklaart Joka van Gosliga. We staan op een klein weiland met vier rijen iele staken van een goede twee meter hoog. Elke staak is omhuld met een koker kippengaas. Want er moeten hier ook schapen gaan grazen. “Ik heb er zelf drie geadopteerd,” zegt Joka. Ze bedoelt fruitbomen. Zal ze ooit rijp fruit kunnen oogsten? Aan twee kanten wordt het weilandje begrensd door huizenblokken. Er rennen kinderen met een hond rond. En links achterin het landje is een bouwsel te ontwaren van takken, planken en oranje dekzeil; een geheime hut.
“Ach, het gaat me natuurlijk niet om die paar peren,” geeft Joka toe. “Als een ander er lol van heeft; ook goed. Belangrijk is dat de mensen die hier wonen het allemaal pal onder hun neus hebben; een ouderwetse fruitboomgaard – vroeger had je hier niet anders – en schapen en een veldje rogge. Daarginds, dat populierenbos, dat wordt écht bos waar runderen in rondlopen om de ondergroei kort te houden. We gaan hier weidevogels en watervogels krijgen; vorig jaar was er al een groenpootruiter.
Op de enkele hectaren kale vlakte van MAK Blokweer scharrelen nu wat verloren een paar zwanen, een blauwe reiger, flink wat kraaien en kauwtjes, een paartje Turkse tortels, een koppel boerenganzen en aardig wat wilde eenden rond. Maar je voelt het als je hier rondloopt; dit gaat beslist een heel groene en levendige boel worden. En dat is opmerkelijk. Want eigenlijk hadden hier flats, koopwoningen en parkeerplaatsen moeten komen.

Een absoluut uniek centrum

MAK staat voor Milieu Activiteitencentrum Kijkboerderij. Blokweer is de locatie; een open gebied tussen Blokker en Zwaag. Nog stééds open en dat is de verdienste van de omwonenden. Zij verzetten zich in de jaren negentig hevig tegen gemeentelijke plannen om zo ongeveer het laatste open stukje van de gemeente Hoorn dicht te bouwen.
Joka, een van de pionierende bouwers aan MAK: “Dat verzet had succes, niet alleen vanwege de kracht, maar vooral omdat er goeie alternatieven voor het gebied op tafel werden gebracht.” Het begon zo’n beetje met de wens om een kinderboerderij te realiseren. Maar het zou ook een buurt-ontmoetingscentrum moeten zijn. Vervolgens kwam de behoefte aan een goede locatie voor een Natuur- en Milieu Educatie Centrum om de hoek kijken. En het groen was heilig; een klein overgebleven stukje van het oorspronkelijk landschap. Dat moest nieuw leven krijgen.
Goeie ideeën en veel inzet van lokale vrijwilligers, ruimhartig ondersteund door publieke en zakelijke organisaties; het werd een sneeuwbal die – snel, maar goed gecontroleerd – voortrolde en aanzwol tot wat nu MAK Blokweer is.
“Absoluut uniek in zijn opzet, zijn maatschappelijke betekenis en zijn solide onderbouwing,” oortdeelt Frits Boerwinkel. Hij is medewerker Landschapsbeheer van Landschap Noord-Holland en hij was nauw betrokken bij de organisatie van MAK. “Het Landschap steunt heel veel – startende – vrijwilligersgroepen, voornamelijk met advies en begeleiding. Vrijwilligersgroepen zijn ongelooflijk belangrijk voor de instandhouding van ons landschap. Maar de praktijk heeft geleerd dat nogal wat razend-enthousiast gestarte groepen al heel snel de eigen broek niet kunnen ophouden. Dan staat er soms een sjiek, door de gemeenschap gefinancierd, centrum waar verder weinig of niks meer gebeurt. MAK is heel anders; dit gaat een zorgboerderij worden en het kan net zo succesvol worden als het inspirerende voorbeeld Noorderhoeve bij Schoorl.”

Ecologie en therapie

Noorderhoeve is in feite een biologisch-dynamisch landbouwbedrijf. Het rendeert omdat het gezond boeren – dat eigenlijk heel duur is – combineert met de opvang van zogenaamde zorgcliënten. Wat voor de boerderij noodzakelijke arbeid is, dat is voor de cliënten therapie. Het zorgsysteem is met deze therapievorm half zo duur uit als met traditionele bezigheidstherapie.
“Dat is ook ons ideaal hier,” zegt Joka. “Wij willen ecologische, economische en sociaal-maatschappelijke belangen laten samengaan. De kinderboerderij, die inmiddels een ‘kijkboerderij’ is geworden, vraagt onderhoud; geiten, varkens en konijnen moeten gevoerd, de hokken uitgemest. Onze ‘kadetjes-landjes’ – traditionele smalle stroken weiland met een bolle vorm – moeten ecologisch beheerd worden. Straks zal er werk zijn in het bos. We gaan nog een vleermuizenkelder maken en nu al controleren we regelmatig overal de waterkwaliteit. Al dat werk kan, onder begeleiding, door schooljeugd worden gedaan, maar ook door herstellende patiënten of cliënten van de reclassering.”
Het voordeel is drievoudig: een oorspronkelijk stukje Noord-Hollands landschap wordt gegarandeerd voor de lange termijn op peil gehouden; het gebeurt op ecologische grondslag en er is alle ruimte voor veelbelovende experimenten; het biedt zinnig werk aan mensen die hun sociale vaardigheden moeten herwinnen, maar ook heel leerzame ervaringen aan schooljeugd. Je kunt het uur Natuuronderwijs op school doorbrengen met je neus in een boek, maar hier met dieren en planten werken is wel honderd keer echter en leuker.
En ja: uiteindelijk is het allemaal ook nog eens economisch of bedrijfsmatig waterdicht. De zorgsector en het onderwijs betalen hun leermomenten bij MAK. Het Waterschap financiert een experiment met de zuivering en berging van oppervlaktewater. Het water van de aanliggende wijk wordt voor een flink deel op het terrein van MAK via een rietveldzuivering schoongemaakt. Slaagt het experiment, dan zal het Waterschap zo’n systeem ook elders invoeren.

Gluren in de sloot

Vanwege die goede perspectieven hebben de Provincie, de Stichting Doen en de waterschappen flink willen investeren in het project. Maar de grootste materiële inbreng is van de gemeente Hoorn gekomen: een opmerkelijk gebouw van ruim een miljoen, de grond om niet en een aantal technische voorzieningen.
Het gebouw is heel bijzonder; grotendeels bedekt door grond en gras, maar met één forse glasgevel die doorloopt tot onder het wateroppervlak van het meanderende buitenwatersysteem. “Kunnen we altijd zien of de zuivering zijn werk doet en wat er in een sloot allemaal gebeurt,” zegt Joka. Op de bovenverdieping jankt een cirkelzaag; daar werken vrijwilligers dag en nacht om de expositieruimte op tijd af te krijgen. Buiten blaast een onverwachte windvlaag een bol hooi in de sloot. Een restje van de vele balen Texels ecologisch hooi die de buurtbewoners hier in het najaar hebben uitgeplozen en verspreid; het inzaaien van bloemrijke weiden.
“Toevallig was dit de honderdste groep die we gesteund en begeleid hebben,” zegt Frits Boerwinkel, “maar ik vind het de meestbelovende. Goed landschapsbeheer door samenwerking tussen buurtbewoners, de zorgsector, het onderwijs en facilitaire organisaties. Zo mogen er van ons nog honderd bij!”

(Bron: Landschap Noord-Holland)


zoek
info
contact
rss


Overige webBladen
Nieuw: webBlad over Zwangerschap, met..
>Sterfte baby's rond geboorte
>Zwangere ondernemer moet uitkering krijgen
>Helft pilgebruikers opgelucht bij menstruatie

© 2018 webBlad.info   Free counter and web stats